neděle 28. září 2014

CHCEŠ-LI ŠŤASTNÉ DÍTĚ, BUĎ ŠŤASTNÁ NEJPRVE TY SAMA

Jistě každý z nás zná rčení „jaká matka taková katka“. Naše prarodiče a rodiče nám říkávali, že nejlepší výchova je vlastní příklad. Obojí je vlastně o tom samém. Já osobně jsem si výše zmíněné dosadila tímto: NEJLEPŠÍ VÝCHOVA JE SEBEVÝCHOVA. Tam mi to sedí nejlépe, respektive  je mi to nejblíže k pochopení J

Jelikož pracuji s dětmi a jsem od malička pozorovatel, analytik, filozof a člověk hledající hloubku a spojitost, všímám si různých společných jmenovatelů, které jsem si částečně smyšleně dovolila dát do příkladů chování dětí a rodičů (níže). Pro čtenáře článku nebude jistě těžké najít spojitost, které dítě patří ke které matce. Záměrem článku není dogmatismus ani osobní zaujatost k čemukoliv nebo komukoliv, ale pouze jakási úvaha na hlas, která může (ale nemusí) pomoci mnohým z nás odhalit jisté souvislosti do našich mozaiek hledání.

Dítě do 7 let je energeticky napojené na svou matku nebo jiného nejbližšího člověka/vychovatele. Toto spojení má za následek, že dítě přejímá naprosto všechno, co má ve svém energetickém poli tento nejbližší člověk (já si zvolím pro můj článek matku). Takže automaticky přebírá nejen to vědomé, ale i to podvědomé, o čem matka ani nemá tušení, že si s sebou nese. Může se jednat o různé vzorce převzaté od rodičů, prarodičů, po generace předávané nebo se může jednat o různé nepřijaté aspekty nás samých (tzv. stíny, které raději potlačíme a nechceme vidět, než abychom s nimi vědomě pracovali) nebo o nezpracované strachy, nepříjemné zážitky z dětství atp.

Matka má ale i spousty vědomého chování, které považuje za správné, protože si díky svým zkušenostem celého svého života vytvořila své pravdy a pohledy na život. Pak přijde ale dítě a ono se nějak chová. Chová se naprosto nezištně a přirozeně bez potřeby masek, rolí a přetvářek. Dítě, které nám přesně ukáže, jak na tom jsme my samy. Najednou na něm vidíme to, co se nám líbí, ale i to co se nám nelíbí. Je to jako když se podíváte do zrcadla a vidíte tam na bradě pupínek, ale ten pupínek zakryjete make-upem, aby nebyl vidět J

Občas se mi maminky svěřují, že si neví rady, že jejich dítě se např. pořád vzteká nebo že se pořád něčeho bojí nebo  že nespolupracuje nebo že je pořád nemocné nebo  že do všeho kope nebo že kouše nebo že provokuje všechny kolem atp. Každá z nás matek má nějaký příklad, který si u svého dítěte vybavíme, nějaké téma, které řešíme a které se nám nedaří tak lehce „odstranit“ a přijmout. A i když víme, že je naše dítě to nejlepší na světě, že je chytré a šikovné a má spousty plusů, tak stále máme minimálně jedno téma, které v sobě řešíme.

A nyní se dostáváme k tomu jádru. Ano, téma řešíme v sobě, protože ono to téma je naše. Dítě nám pouze ukazuje, co v sobě máme i my. Chceš-li změnit dítě, změň sebe. Chceš-li, aby tvé dítě žilo šťastný spokojený život, buď šťastná a spokojená ty. Chceš-li, aby tvé dítě bylo naplněné, pohodové, spolupracující, pozitivní, radostné, optimistické, láskyplné, soucitné, empatické, zdravé, buď taková i ty! Je to tak jednoduché, jen my si to svými hrami a programy nedovolíme, brzdíme.


Lada se pořád něčeho bojí. Bojí se zkoušet nové věci, bojí se jít mezi jiné děti, bojí se vysavače, bojí se ….
Maminka Květa vypadá jako hrdinka. Člověk by řekl, jak to dělá, že vše tak skvěle zvládá. V sobě má ale malou Květušku, která má malou dušičku, která má tolik strachů se kterými si neví rady a tak se jim raději vyhybá. Některé věci prostě nedělá, nezkouší, někam nejezdí, nekonfrontuje se s určitými lidmi, situacemi atp.

Aneta na cvičení pořád někoho provokuje, šťouchá, tahá za vlasy, dloube do zad, schovává lahev na pití atp.
Maminka Anna nemá dost pozornosti. Nebo si myslí, že nemá. Zkrátka touží po pozornosti. Kdyby si ji dala sama sobě, nemusela by ji hledat jinde. Ale ona je ve fázi, kdy ji hledá a potřebuje od jiných. Nedostává se jí a proto všemožnými způsoby (ale inteligentním a nenápadným a hlavně dospělým způsobem - přeci není dítě, které to dá najevo okatě J na sebe upozorňuje. Už neprovokuje a nešťouchá a  netahá za vlasy, ale našla si svůj originální způsob provokování, tak aby pozornost získala.

Vanda  se pořád mračí. Nikdy se nekoukne do očí, když s ní nebo k ní mluvíte. Nekomunikuje a tváří se pořád jak kakabus. Je věčně nespokojená. Do cvičení se zapojuje, jen když tam není maminka a dokonce si ho i užívá a i se usměje.
Maminka Světlana je nespokojená sama se sebou, se svým životem. Navenek to nemusí být ani tak vidět, protože se naučila hrát dokonalou roli spokojené ženy, matky, člověka. Uvnitř je však nešťastná, vadí ji spousty věcí a podvědomě vyhledává „neštěstí“ druhých, aby se jí částečně ulevilo. Tímto způsobem do svého energetického pole tahá ještě více nepříjemných zážitků, které ji jen utvrzují v jejím pohledu na svět, v její pravdě.  Tato maminka se často neusmívá a má pocit, že když se jiný člověk pořád usmívá, že si na něco hraje, že to není opravdové.

Josefína je usměvavé sluníčko, nadšené do všeho, chtivé se naučit něco nového, spolupracující. Do všeho se vrhá po hlavě s radostí a těšením se. Pořád se usmívá. Je radost být v její přítomnosti. Ale pozor její přítomnost mají rádi pouze děti a dospělí, kteří nemají převzaté negativní programy.
Maminka Dana se pořád usmívá, protože ví, že život je krásný. I ona má spousty problémů a starostí jako každý jiný, ale rozhodla se, že život bude i tak milovat. Je vděčná a ve všem se snaží vidět to dobré. Snaží se ho vidět i v druhých. Vyřazuje z ní spokojenost.

Marta by tak moc chtěla spolupracovat, tancovat, užívat si každou minutu svého krásného života, ale pořád ji jakoby něco sráží zpět. A tak chvilku se raduje a chvilku se mračí na celý svět.
Maminka Sára si myslí, že si nemůže dovolit být krásnou, úspěšnou, zdravou, spokojenou ženou. Pořád ji něco brzdí. Jako by ji šotek v hlavě říkal „mrač se, protože jedině tak nebudeš vybočovat, budou tě všichni mít rádi a přijímat tě“. Druhý šotek ji říká „usmívej se a buď šťastná a lidi tě za to budou nenávidět, protože budeš vybočovat“.

Zlata pořád kňourá, věčně si stěžuje na nějakou bolest, ať je to bříško nebo hlava. Nic ji není dobré. Máloco ji dodá opravdovou energii chtít zkoušet nové věci. Pořád se tváří jako chudinka, chce, aby ji druzí chovali, litovali, věší se za ruce. Když mluví, tak je to tak slabým kňouravým hláskem, že to není téměř slyšet.
Maminka Vlasta se cítí jako oběť. Naučila se tuto hru již jako dítě a naučila se jí transformovat do hezky uhlazené dospělé formy. Když má možnost, tak si na něco stěžuje. Chleba byl moc tvrdý, oslava moc hlučná, sousedka neupravená, paní učitelka nepříjemná, okna moc špinavá atd. "Ona má těžký úděl na tomto světě, mnohem těžší než všichni ostatní."

Podobných příkladů bychom jistě našly mnohem víc. Každá z nás si může najít svůj vlastní. Ne proto, abychom se trýznily nebo vinily, ale proto, abychom si to zuvědomnily a mohly tak s tím pracovat. Aby dané téma pro nás již nebylo tématem a my se mohly radovat ze sebe i ze svých dětí.

Jsme na tomto světě proto, abychom se radovali a žili naplněný život plný štěstí, lásky, hojnosti a zdraví. Každý z nás si nese v sobě určité programy, které nám stěžují naši cestu za výše zmíněným. Ale ta cesta existuje a je jich dokonce mnoho, jen se na některou z nich musíme vydat, podívat se do sebe velmi upřímným a otevřeným pohledem tak, abychom své programy uviděli, přijali a mohli s nimi poté vědomě pracovat. Všechny děti jsou úžasné dokonalé bytosti, které jen naprosto dokonale kopírují to, co jsme my sami. Není nic špatně ani nic dobře, je pouze rezonance. Výsledky rezonance toho, co jsme my samy můžeme vidět všude – v našich vztazích, situacích, které zažíváme a v neposlední řadě i v našich dětech.

Milujme sebe, milujme svůj život, milujme bližního svého.

Pokud chcete pomoci transformovat své vědomé, ale i podvědomé programy, ráda vám s tím pomůžu: http://www.primazumba.cz/uspesne-promeny/


Žádné komentáře:

Okomentovat