pondělí 14. dubna 2014

PODSTATNÝ JE PRO MĚ DORT, NE JEN TŘEŠINKA NA NĚM

Dáváme děti na různé kroužky – ty, které rozvíjí jejich intelekt (přírodovědecký, vědecký atp.), ty, které rozvíjí jejich hudební talent (hra na hudební nástroj, zpěv atp.) a ty, které přispívají k jejich fyzické kondici (sportovní kroužky). Jistě by se dalo najít spousty dalších kategorií, ale to není hlavním tématem tohoto článku. 

Ať zvolíme jakýkoliv, hlavním záměrem je právě podpora růstu v určité kategorii, na kterou má naše dítě buď talent, nebo naopak tam, kde chceme talent rozvinout (dítě se může naučit rytmu, může se mu zlepšit koordinace, pružnost, kondice atp.). Tento záměr je jistě na předním žebříčku při rozhodování se, který kroužek je pro naše dítě ten pravý.

Většina rodičů však touží po tom, aby nad tímto prvotním záměrem byl ještě jeden stupínek a tím je pocit štěstí, radosti, zkrátka dobrý pocit z toho, že naše dítě dělá přesně to, co ho baví, inspiruje, motivuje. Přejeme si, aby naše dítě bylo šťastné tam, kde tráví svůj volný čas. A pokud to tak není, jsme často rozmrzelí, protože chceme, aby se dítě v tom či onom vyvíjelo. S námi to ladí, ale s dítětem to z nějakých důvodů neladí a my jsme pak na rozcestí.

Chceme své dítě naučit do života, aby svůj volný čas trávilo s tím, s kým se cítí dobře, tam, kde je mu dobře. To není málo, to je zásadní věc pro jeho budoucí život. Pokud naše dítě setrvává někde, kde mu není dobře, učíme ho pravý opak.

Již 6 let aktivně cvičím s dětmi. Pravidelně vystupujeme na různých regionálních a sezónních akcí. Je to super, když děti napilují perfektně kroky a rodiče se pak radují, jak to jejich dítě perfektně cvičí. Málokdo si však uvědomí, že 90 % času, který tráví na pravidelných běžných hodinách zumby, jsou zásadní právě pro jejich dobrý pocit. Těch 10 %, které stráví na vystoupení je „jen“ třešinkou na dortu. Považuji však za stěžejní právě ten dort samotný. Aby byl postaven na těch nejkvalitnějších ingrediencí jako je různorodost a pestrost (děti nepilují pouze jednu sestavu na vystoupení, ale hrají své oblíbené hry, cvičí různé sestavy i nad rámec vystoupení), radost z pohybu a hudby (děti si volí své oblíbené písničky, oblíbené taneční prvky atp.), sebevědomí (děti si jsou vědomi své jedinečné individuální role v týmu), sociální cítění (děti se učí socializovat s dalšími jedinečnými individualitami).

Moc bych si přála, aby děti, které chodí na mé hodiny, měly pocit, že tráví svůj volný čas smysluplně, ať je ten smysl pro ně jakýkoliv. Chci je svou přítomností učit, motivovat, podporovat a inspirovat.

Jsem vděčná za tuto životní výzvu, protože to je zodpovědná úloha, která mě nutí na sobě neustále pracovat. A díky tomu tak mohu neustále zkvalitňovat ingredience, které jsou důležitou složkou dortu. Třešinka na něm pak není tím nejpodstatnějším.


www.primazumba.cz … radost z pohybu, pohlazení po těle i po duši, zábava a efektivnost v jednom… …s radostí a s úsměvem, ¨
cvičení si užijem…


Žádné komentáře:

Okomentovat